TT v6.1 please help.

Discussion in 'Computer Chips 101' started by wb_7354, Sep 4, 2017.

  1. wb_7354

    wb_7354
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    248
    Likes Received:
    33
    Offline
    Can I run the car normally without the wideband connected? I know you can disable wb tracking. What happens when I do that? How does the chip know what to do? Can it still be tuned for fueling? Thanks


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    • Old Old x 1
  2. Heskahoka

    Heskahoka
    Expand Collapse
    Supporting Member

    Joined:
    Sep 10, 2012
    Messages:
    294
    Likes Received:
    52
    Offline
    I'm guessing Eric will chime in, but here is what I think happens based on this post:
    http://www.turbotweak.com/forum/index.php?threads/6-0-target-a-f-question.1620/
    (note: 6.0 chip in the post is nearly the same as 6.1 with the exception of you having to use the 'pedal' method to change parameters.)

    -The chip will run normally around town with no/low boost. It does not use the wide band for this; it uses the normal O2 sensor.
    -With wide band turned off, it will use parameter 4 for WOT fueling across the board. You can still adjust parameter 4 for the fueling.
    6.1 chip BASE fuel.jpg
     
  3. Eric Stage I

    Eric Stage I
    Expand Collapse
    TurboTweak Guy

    Joined:
    May 25, 2001
    Messages:
    2,502
    Likes Received:
    99
    Offline
    The above is correct. You can disable wideband correction by setting param 1,2,3 to 99. Then if you want you can tune WOT fuel using parameter 4. The chip should already be made for your setup.
     
  4. wb_7354

    wb_7354
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    248
    Likes Received:
    33
    Offline
    Thanks for sharing this info.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. wb_7354

    wb_7354
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    248
    Likes Received:
    33
    Offline
    Thank you for the confirmation. The chip is made for my combo. I can't hook up my wb at this time.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. TurboTnZ06

    TurboTnZ06
    Expand Collapse
    Go on red!

    Joined:
    May 7, 2002
    Messages:
    3,256
    Likes Received:
    166
    Offline
    Yes, I'm running with the 6.1 chip and no powerlogger anymore, using a stock airbox and stock MAF. Drives fine around town. I have my wideband in but its just a gauge. I won't go WOT, and I turned the boost way down.
     
  7. wb_7354

    wb_7354
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    248
    Likes Received:
    33
    Offline
    I ran my car at the track last night. No wide band. 28# boost. No KR. Ran awesome.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. TurboTnZ06

    TurboTnZ06
    Expand Collapse
    Go on red!

    Joined:
    May 7, 2002
    Messages:
    3,256
    Likes Received:
    166
    Offline
    I don't even have a scanmaster to turn that cell to 99 though, its whatever the default value is since I swapped ECMs too.
     
  9. dank GN

    dank GN
    Expand Collapse
    always something

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    2,513
    Likes Received:
    197
    Online
    Why would you buy a 6.1 and have a wide band but not use the wide band tracking capability ? I know the narrow band is better at controlling fuel at light throttle but WOT the wide band is far more accurate .
     
  10. wb_7354

    wb_7354
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    May 31, 2008
    Messages:
    248
    Likes Received:
    33
    Offline
    It's a long story. I've had this setup for several years. Always had WB hooked up.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Share This Page